Fupopkald

Hvad er fupopkald?

Når du bliver ringet op af en svindler, der prøver at snyde dig, kalder man det et fupopkald. Fupopkald kan komme fra både danske og udenlandske numre.

Der er mange typer af fupopkald, og de kan være svære at gennemskue. Nogle vil have fat i personlige oplysninger, så de kan bruge dine penge eller din identitet. Andre ringer fra et udenlandsk nummer med en meget høj minutpris. Fupopkald der kommer fra udlandet, ”gemmer sig” ofte bag et dansk nummer.

De to mest kendte former for fupopkald kaldes Wangiri-svindel og Spoofing .

Wangiri-svindel

Wangiri er japansk og kan oversættes til ”ring og læg på”.

Hvad er Wangiri-svindel?
Det er en form for fupopkald, hvor en computer ringer til en masse numre og lægger på kort efter. For mange er det almen høflighed at ringe tilbage, når de ser misset opkald telefonen. Men ringer du til nummeret, betaler du en høj minutpris for opkaldet, og det kan blive dyrt.

Vores netværk hjælper dig
Hos Telmore bruger vi TDC’s netværk, der har et digitalt filter til at beskytte dig mod de fleste wangiri-fupopkald. Hvis et nummer viser suspekt eller urimelig høj aktivitet, bliver det automatisk blokeret. Vores filter blokerer ca. 80 % af alle wangiri-opkald, der bliver rettet mod vores kunder. På den måde er du beskyttet mod de fleste af disse fupopkald.

Hvad kan jeg gøre?
Vi kan desværre ikke stoppe alle wangiri-opkald. Derfor gør vi vores bedste for at hjælpe dig med at passe på dig selv. Når du ved, hvordan de prøver at snyde dig, kan du selv være på vagt.

Gode råd til at undgå wangiri-svindel:
  • Tjek om du kender nummeret, der ringer op.
  • Er du i tvivl, så lad være med at besvare opkaldet.
  • Har du misset et opkald fra et udenlandsk nummer, skal du ikke ringe tilbage.
  • Svarer du på et opkald, og der bliver lagt på, skal du ikke ringe tilbage.
  • Vil nogen i kontakt med dig, prøver de nok igen, hvis det er vigtigt.
  • Venter du et opkald fx fra et selskab eller familie i udlandet? Tjek hvilket nummer de ringer fra, enten før eller efter et opkald.
Hjælp os ved at anmelde suspekte numre
Du kan hjælpe os og de tusindvis af danskere, der bruger TDC-netværket ved at anmelde fupnumre. Vi følger op, på de anmeldelser, vi modtager, så numrene bliver blokeret.

Du kan anmelde fupnumrene på YouSee’s hjemmeside. Er det et udenlandsk nummer, skal du skrive ”00” foran landekoden uden mellemrum.

Anmeld et fupnummer her
 

Spoofing

Spoofing betyder at efterligne eller at snyde.

Hvad er Spoofing?
Svindlere der bruger spoofing, ser ud til at ringe fra et troværdigt dansk nummer. Men ofte er det udenlandsk person, der påstår at ville hjælpe dig med et problem eller tilbyde dig en service. Spoofere bruger danske numre, fordi det ikke vækker samme mistanke som et udenlandsk nummer.

De udgiver sig for at ringe fra fx din bank, en tjeneste du bruger eller en velkendt forretning. Du bliver bedt om personlige oplysninger som dit CPR-nummer, dit Nem-ID eller dine kreditkortoplysninger. Dine oplysninger bliver brugt til identitetstyveri eller til at få fat i dine penge.

”Der er en fejl på din computer”
Et klassisk eksempel som mange har oplevet, er svindlere, der udgiver sig for at ringe fra Microsoft. De påstår, at de har fået meddelelser om virus eller fejl på din computer. Du bliver bedt om at gå på din computer og fx hente et program eller åbne en fil. Programmet registrerer, alt hvad du indtaster, eller lader dem overtage din computer. Microsoft ville selvfølgelig aldrig ringe til dig på denne måde.

Bliver dit nummer brugt til spoofing?
Bliver du ringet op af andre, der siger, at dit nummer har ringet til dem, er du måske ramt af spoofing. Spoofere bruger nemlig tilfældige danske numre, de ved er aktive. Det er utroligt irriterende at blive ringet op gentagende gange, af folk der har snakket svindlere. Typisk bliver et nummer dog kun brugt i 1-2 uger, før det bliver skiftet ud.

Ringer du tilbage til et nummer, og du får en frustreret dansker i røret, så vær forstående og venlig. Du er nok ikke den første, der har ringet til dem af samme grund.

Hvad kan jeg gøre?
Spoofing er svært at stoppe, fordi vi ikke kan blokere de fup-numre, der bliver vist. Det ville gå ud over alle de personer, hvis numre bliver udnyttet. Du kan til gengæld være kritisk og forsigtig, når du besvarer opkald fra numre, du ikke kender.

Gode råd til at undgå spoofing:
  • Udlever kun personlige oplysninger hvis du selv har ringet op til fx din bank.
  • Ring selv til kundeservice hos den udbyder det drejer sig om, hvis du er i tvivl.
  • Danske virksomheder taler som oftest dansk, hvis de ringer til dig.
  • Virker personen utroværdig, skal du bare lægge på.
  • Slå nummeret op og se hvem det tilhører.
  • Undgå at besvare opkald fra ukendte numre. Vil de i kontakt med dig, lægger de en besked eller ringer tilbage.
  • Kig godt på nummeret:
    - Spoofede numre kan have fx +45, 0045 eller (0045) foran.
    - Der kan også være 9 cifre i nummeret, selvom danske numre kun har 8 cifre.

Søg på andre emner

Selvbetjening i lommen
Mit Telmore-appen er altid lige ved hånden.