Sikkerhed på nettet

Undgå spam, phishing, identitetstyveri og andre former for svindel.

6 gode råd, der gør dig mere sikker på nettet

Der er mange eksempler på folk, der har mistet kreditkortoplysninger og penge. Følg de gode råd, så du og dine børn kan færdes sikkert på internettet.

1. Hold din smartphone og pc opdateret: 
Sørg for at opdatere programmer og styresystemer. Det kan beskytte din mobiltelefon og computer mod en række trusler som fx virus eller hacker-angreb. Når der kommer en opdaterinb til iOS eller Android, indeholder den typisk en række punkter i forhold til sikkerhed. Du er bedst sikret med den seneste version af systemet.

2. Klik kun på links, du har tillid til: 
Vær sikker på de links, du klikker på i mails, på sociale netværkssider og på hjemmesider. Væn dig til at holde musen over et link et stykke tid, inden du klikker. Så vil linket eller en sætning blive vist, og du får en idé om, hvad det er for et link. Hvis linket er kort eller lyder som volapyk, skal du være opmærksom. 

Slet altid mistænkelige e-mails. De kan være eksempler på såkaldt phishing, hvor tyve og svindlere forsøger at lokke personlige oplysninger, pinkoder, login til netbank, PayPal-konto o.lign. ud af dig, så de kan få adgang til dine penge. 

Nogle gange kan du kende phishing- eller spam-mails på stavefejl eller en mystisk afsender, men de kan være meget professionelt lavet og ligne, at de kommer fra din bank, fra NemID eller andre offentlige myndigheder og private virksomheder.

3. Afslør aldrig personlige oplysninger online:
Sørg for at privatlivsindstillingerne på sociale medier - især på dine børns profiler - er indstillet sådan, at kun godkendte venner kan se oplysninger om dig eller dine børn. Hold øje med hvem, der følger din familie online. Annoncer aldrig på Facebook, Instagram eller andre sociale netværk at du tager på ferie eller er væk hjemmefra. Det er en invitation til tyve, der bruger oplysningerne til at begå indbrud i fred og ro.

Når du bruger Telmores produkter og services, overlader du nogle af dine personoplysninger til os. I vores persondatameddelelse kan du læse, hvilke personoplysninger vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til. Det er vigtigt for os at passe godt på dine personoplysninger.

4. Hold din mobiltelefon og computer sikker: 
  • Brug web-filtrerings-software, der advarer dig, hvis du bevæger dig ind på et farligt website
  • Spær eventuelt for adgangen til bestemte hjemmesider for dine børn. 
  • Brug antispam-software til at mindske antallet af spam- og phishing-meddelelser. 
  • Brug antivirusprogram, og husk at opdatere det. 
5. Internet-sikkerhed: Mere end din adfærd på nettet 
Du og dine børn går ikke kun på internettet via en browser på jeres mobiltelefoner, computere og tablets. Fremmede kan kontakte dine børn via chat i populære computerspil på spillekonsoller.

iPhone eller anden smartphone er de fleste teenageres foretrukne måde at gå på nettet.

Sørg for, at forældrekontrol er aktiveret på alle disse tjenester. Så kan du kontrollere, hvis dine børn kontakter eller bliver kontaktet af fremmede eller nye venner i forbindelse med online gaming.

Tal med dine børn om at være på nettet, om at acceptere venneadmodninger på de sociale medier og om, hvad de skal gøre, hvis de bliver kontaktet af folk, de ikke kender.

Hos Børns Vilkår er der hjælp og inspiration om online sikkerhed og digitalt medborgerskab .

6. Husk at ændre password 
Skift password på dine forskellige online konti med jævne mellemrum. Det reducerer risikoen for at blive hacket. Sæt dig ind i, hvordan du laver et stærkt password og tester styrken i det. 

Langt de fleste danskere bruger dagligt nettet til netbank, e-boks og handel på internettet. Og vi bruger sociale medier som Facebook, Snapchat og Instagram, hvor vi deler billeder og video og giver personlige informationer om os selv.

Med den enorme strøm af informationer vi oplyser om os selv på nettet, er det vigtigt at beskytte os mod online identitetstyveri. Kriminelle må ikke få adgang til vores bankkonti eller bruge vores personlige oplysninger til at bestille pas, kørekort eller kreditkort og begå svindel i vores navn.

Et stærkt password er den bedste beskyttelse mod identitetstyveri, hacking og generel sikkerhed på internettet. Det gør det sværere for cyberkriminelle at komme ind på dine konti. Skift især dine password til de websites, hvor du indtaster kreditkortoplysninger og andre følsomme oplysninger.

Sæt fx en automatisk påmindelse i din kalender hver tredje måned om at skifte password på din e-mail, netbank, e-boks, NemID osv.

I dag har de fleste hjemmesider regler for, hvilke password de accepterer, og her får du nogle grundlæggende retningslinjer for at vælge et stærkt password:
1.    Gør dit kodeord let at huske.
2.    Brug store og små bogstaver, tal, tegn og mellemrum - ikke alle hjemmesider tillader mellemrum, men så kan man bruge _ (underscore).
3.    Brug ikke samme password til flere konti.
4.    Brug lange passwords. Mindst 8 karakterer, og gerne længere.
5.    Brug gerne en sætning fra en bog, film eller andet, som du kan lide og tilsæt tal og tegn.
6.    Brug ikke kodeord, som er lette at gætte for en hacker.