Virus på mobilen

Sådan får man virus på mobilen


Adware - uønskede reklamer på min mobil
Hvis der hele tiden dukker uønskede reklamer op på din mobiltelefon, har du sikkert installeret en app, som tillader disse reklamer at blive vist.

Her taler vi ikke om de reklamer, som du ser inde i en app. Disse reklamer er ikke angreb, men en del af den måde, nogle apps bliver finansieret på.

Apps kan blive solgt til folk, der bruger dem til andre formål end dem, de havde, da du downloadede dem. Et godt råd er derfor at slette apps, du ikke længere bruger.

En adware-fil eller program kan være skjult som en anden fil og dermed svær at få øje på. Det kan hjælpe at afinstallere mistænkelige apps.

Malware – Tager kontrol over din smartphone
Et malware-angreb kan dreje sig om at overtage kontrollen med din smartphone, skaffe oplysninger eller direkte skade din mobiltelefon.

Spyware – Sælger oplysninger om dig
Hvis din iPhone eller Android-telefon bliver angrebet af spyware, vil et ondsindet program samle oplysninger om dig og din adfærd.

Det kan koste strøm på din telefons batteri, dataforbrug og kraften i dens hardware, og desuden bliver oplysningerne om dig solgt videre uden dit samtykke.


Har jeg virus på min iPhone eller Android?


Tegn på at din smartphone er blevet inficeret
Der findes en masse tegn, som du kan holde øje med i forhold til din smartphone.

Disse tegn er kun vejledende.

Hvis du ikke oplever disse tegn, betyder det ikke, at din mobil er 100 % fri for virus. Og det er heller ikke helt sikkert, at det er virus, hvis du oplever en eller flere af disse tegn.

Nogle af disse symptomer skyldes måske, at din telefon er for gammel, slidt eller ikke softwareopdateret.
  • Uønskede reklamer: Popper der reklamer op i tide og utide, kan din telefon være angrebet af virus.
  • Stigning i dataforbrug: Markant stigning i forbrug af mobildata kan skyldes angreb af fx adware og spyware.
  • Stigning i forbrug af taletid: Malware kan overtage en eller flere af telefonens funktioner og fx sende sms’er til særnumre, som koster ekstra penge.
  • Langsom smartphone: Føles din smartphone ekstraordinært langsom? Måske har den fået virus.
  • Apps, du ikke har installeret: Er der pludselig apps på din smartphone, som du ikke har installeret? Det kan være grund til bekymring.
  • Apps, der forlanger penge: Skal du pludselig betale for at kunne låse din smartphone op? Det er også et tegn på virus på mobilen.
Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig aktivitet. Brug kun apps og programmer, du har tillid til.
 

Sådan fjerner du virus fra din iPhone eller Android-mobiltelefon

Du kan fx bruge et antivirus-program til at sikre dig mod virus, orme, spyware, adware, malware og trojanske heste.

De fleste anti-virus-programmer forsvarer dig mod de forskellige typer af angreb.

Anti-virus på iPhone og iPad
Ifølge Apple er iOS et utrolig sikkert styresystem. Din sikkerhed er i højsædet, når du gemmer dine billeder og video, bankoplysninger, passwords og login til profiler på Facebook og andre sociale medier, telefonnumre og andre oplysninger om dine kontaktpersoner. Din sikkerhed er i højsædet, og iOS-enheder er opbygget for at opretholde et højt niveau af sikkerhed.

Apples iPad og iPhone bliver tit betragtede som sikre at bruge med højt niveau af tryghed. Men Apples iOS-platform og iCloud har oplevet virusangreb, misbrug og sårbarheder, og derfor kan det være meget fornuftigt at downloade en antivirus-app eller bruge et antivirusprogram.

Antivirus på Android, fx Samsung og Huawei
Android er et open source-styresystem med en helt anden politik om åbenhed. En åbenhed, som folk med skadelige hensigter også kan udnytte.

Du kan sagtens bruge din Android-mobil uden bekymringer, men som altid skal du bruge din sunde fornuft, og det kan være en god ide at installere antivirus-app eller software.

På Android findes der et stort udvalg. Også de gratis apps kan være gode, men nogle kan gøre mere skade end gavn. Hold dig til kendte apps med mange downloads, og læs gerne test eller anmeldelser af antivirus-programmerne.
 

Hvordan undgår man virus på smartphone?

Hvis du vil undgå virus på din mobiltelefon, skal du tænke over din færden på internettet.

Når du bruger mobiltelefonen, kan du minimere eller maksimere din risikoen for virus.

Du behøver ikke at være bange for at installere apps eller at bruge din telefon, men tag fornuftige forholdsregler.
  • Klik aldrig på mistænkelige links
Hvis en e-mail ser mistænkelig ud, kommer fra en ukendt afsender eller lover dig et tilbud eller en præmie, som er for god til at være sand, må du endelig ikke klikke på den.

Mailen eller beskeden kan være et forsøg på såkaldt phishing, dvs. forsøg på at lokke kreditkortoplysninger, password eller andre fortrolige eller personlige oplysninger ud af dig. Phishing er som regel et forsøg på at franarre dig penge.

De kriminelle svindlere bliver dygtigere, og det kan være meget svært at skelne mellem spam og ikke-farlige e-mails. Tyvene spiller på din lyst til økonomisk gevinst, og de kan forklæde beskeder, så de ligner officielle beskeder fra Mobilepay, NemID, din bank, PayPal osv.
 
  • Se på rating af apps. 
At en app har en høj rating, betyder ikke nødvendigvis, at den er sikker, men det er en god rettesnor.
 
  • Kontroller app’ens tilladelser
Både Android og iOS tillader brugeren at konfigurere, hvilke tilladelser en app skal have. Fx bør et computerspil ikke have adgang til andet end internettet. Det giver fx ikke mening, at den skal have adgang til dit kamera eller dine beskeder.
 
  • Undgå at jailbreake eller gå i udviklertilstand
Lad være med at jailbreake din iPhone. Det gør det lettere for en hacker at få adgang til root-indstillinger på din smartphone. Brug aldrig udviklertilstand på Android, med mindre du er helt sikker på, hvad du laver.
 
  • Hold din telefons software opdateret
Accepter og installer de softwareopdateringer, der kommer fra producenten af din smartphone, og hold styresystemet opdateringer. Opdateringer til iOS og Android indeholder som regel en række elementer i forhold til sikkerhed.

Vær opmærksom på, hvilke apps du opdaterer. Slet apps, du ikke længere bruger og godkend aldrig opdateringer til mistænkelige apps.

5 snusfornuftige tips til at undgå virus, hacker-angreb og anden cyberkriminalitet:
  • Brug kode på din smartphone
  • Undgå at åbne links i e-mails, du ikke har tillid til
  • Gå ikke ind på mistænkelige hjemmesider
  • Download og scan med en troværdig antivirus-app
  • Brug ikke WiFi-internet, som ikke har kode på eller som du ikke kender.

Søg på andre emner

Selvbetjening i lommen
Mit Telmore-appen er altid lige ved hånden.