Telmore hjælp

Virus på mobilen

Hvis din mobil er begyndt at opføre sig mærkeligt, kan det være fordi, at der er kommet virus på den. Læs mere om, hvordan du undgår virus på mobilen og hvad du skal holde øje med, hvis du er i tvivl om du er blevet ramt af virus.

Sådan får man virus på mobilen

Hvis din mobil er begynder at opføre sig mærkeligt, kan det være fordi, der er kommet virus på. Der kan være mange årsager til, hvorfor du er ramt af virus - måske har du installeret en app eller klikket på et link, som er årsagen til virus. Tænk dig derfor altid om en ekstra gang, inden du henter noget ned eller følger et link.

Uønskede reklamer på din mobil
Adware er en form for virus, hvor der hele tiden popper uønskede reklamer op på din mobil. Det skyldes typisk, at du har hentet en app, som giver tilladelse til at reklamerne må blive vist.

En adware-fil eller program kan være skjult som en anden fil og derfor være svær at få øje på. Et godt råd er derfor at slette apps, du ikke længere bruger.
Du har ikke kontrol over din mobil
Malware er en form for virus, hvor hackerne overtager kontrollen over din mobil. Det kan være for at skaffe oplysninger eller forårsage direkte skade på din mobil.

Dine oplysninger bliver misbrugt
Spyware er en form for virus, hvor et program samler oplysninger om dig og din adfærd. Oplysningerne om dig kan blive solgt videre uden dit samtykke. Spyware kan koste strøm på din mobils batteri, dataforbrug og kraften i dens hardware.

Tegn på, din mobil er ramt af virus

Der kan være mange tegn på virus. Dem vi lister op, er vejledende – hvis du ikke oplever dem, betyder det ikke, at din mobil er 100% fri for virus. Og det er heller ikke sikkert, at det er virus, hvis du oplever en eller flere af nedenstående tegn.
Det kan også være noget så simpelt som, at din mobil er blevet for gammel, slidt eller trænger til en softwareopdatering.

• Der popper uønskede reklamer op på din mobil
  • Din mobil sluger meget mere data, end den plejer
  • Du bruger mere taletid end du plejer – for eksempel hvis din mobil sender beskeder til særnumre af sig selv
  • Din mobil er ekstraordinært langsom
  • Hvis du opdager, at der er apps på din mobil, som du ikke selv har installeret
  • Hvis du skal betale penge for at låse din mobil op
Vigtigst af alt: Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig aktivitet. Brug kun apps og systemer, du har tillid til.

Sådan kommer du af med virus

Apple
Android

Apple
Android
Ifølge Apple er iOS et utrolig sikkert styresystem – der bliver passet på dine informationer. Husk løbende at opdatere til nyeste version. Alligevel har Apples styresystem og iCloud oplevet virusangreb, misbrug og sårbarheder, og derfor kan det være en god ide at downloade en antivirus-app eller bruge et antivirusprogram alligevel.
Android er et open source-styresystem med en helt anden politik om åbenhed. Du kan sagtens bruge din Android-mobil uden bekymringer, men som altid skal du bruge din sunde fornuft, og det kan være en god ide at installere antivirus. Hold dig til kendte antivirusprogrammer med mange downloads, og læs anmeldelserne af appen inden du henter den.

Gør som alle andre Telmore-kunder

• Slip for telefonkøen
  • Få det fulde overblik
  • Få unikke kundefordele

Ofte stillede spørgsmål

Tænk dig om, inden du klikker på et link eller henter en app. Det er også en god ide at:
  • Bruge kode på din mobil
  • Undgå mistænkelige hjemmesider
  • Downloade og scanne med en troværdig antivirus-app
  • Lade være med at bruge WiFi, som du ikke kender
  • Lade være med at jailbreake din iPhone. Så er det nemt for en hacker at få adgang til dine root-indstillinger.
  • Lade være med at gå i udviklertilstand på din smartphone – medmindre du er helt sikker på, hvad du laver.